Basisprincipes van shiatsu

In de Oosterse opvatting komt ziekte voor wanneer de energiestromen in het lichaam vastlopen en zo de natuurlijke harmonie tussen licham en natuur verstoren. Bij onevenwichten is regulering nodig en shiatsu zet zelfregulering van het lichaam in gang.

We zouden elke dag wat tijd moeten vrijmaken om voor onze gezondheid te zorgen. Zoals iedere mens hebben we van onze ouders een gezondheidskapitaal geërfd. Willen we gezond blijven, dan  “volstaat het” om gezond te leven en dit houdt het volgende in: de natuurlijke cycli volgen, lichaam en geest in harmonie houden, onze levensenergie beschermen, onze natuurlijke immuniteit versterken, een evenwicht houden tussen intellectuele en fysieke inspanningen, goed ademen en gezond eten. We kunnen echter alleen maar vaststellen dat onze levenswijze ons van de natuur afgesloten heeft: we maken een onderscheid tussen lichaam en geest, werken teveel, stresseren over alles, doen weinig aan lichamelijke beweging, eten en slapen slecht en vergeten om te ademen. Die slechte gewoontes en tekorten hebben een onevenwicht, blokkades en stagnatie van energie als gevolg.

Het goede nieuws is dat ons lichaam de oplossing in zich draagt. Shiatsu herstelt de energiestromen en zet het vermogen tot zelfgenezing van het lichaam in gang. Preventie is de basis. Het is altijd beter om shiatsu te ontvangen wanneer “alles in orde is”, of wanneer ons lichaam de eerste signalen van onevenwicht uitzendt. Eens we ziek zijn , is het onevenwicht te groot en zal shiatsu niet kunnen helpen of zal er veel tijd voor nodig zijn.